Kaikki talot ovat homeessa, tai sitten niitä ei ole tutkittu!

maalis 24, 2023 | Blogi

Kuva 1, tuulettuvan alapohjan alapuolelta.

Home on yleinen ongelma monissa kodeissa ympäri maailmaa. Vaikka useimmat ihmiset tietävät, että homeen pitäisi olla poistettu, monet eivät ymmärrä sen vaarallisuutta terveydelle. Tämä on johtanut siihen, että monet ihmiset ovat vakuuttuneita siitä, että kaikki talot ovat homeessa – tai sitten niitä ei ole tutkittu.

On totta, että home on yleinen ongelma monissa kodeissa, erityisesti kosteilla alueilla ja huonosti ilmastoiduissa tiloissa. Home voi kasvaa monissa eri paikoissa, kuten seinissä, lattioissa, katoissa, putkissa ja ilmastointijärjestelmissä. Homeen esiintyminen voi johtua monista tekijöistä, kuten liian suuresta kosteudesta, huonosta ilmanvaihdosta, vuodoista ja vaurioituneista putkista.

Homeen esiintyminen kotona voi olla vakava terveysriski. Homeen itiöt voivat aiheuttaa allergisia reaktioita ja hengitysvaikeuksia, ja ne voivat pahentaa astmaa ja muita hengityselinsairauksia. Homeen itiöt voivat myös aiheuttaa silmä- ja ihosairauksia. Jos homeen esiintyminen jätetään huomiotta, se voi levitä nopeasti ja aiheuttaa vakavia terveysongelmia.

Kuitenkin, väittämä että ”kaikki talot ovat homeessa” on liioiteltu ja virheellinen. Vaikka homeen esiintyminen on yleistä, kaikki talot eivät ole homeessa. Monet talot ovat hyvin rakennettuja, hyvin ilmastoidussa ja kosteudenhallintaa käytetään asianmukaisesti, jolloin homeen kasvulle ei ole mahdollisuutta.

Tärkein keino homeen torjumiseksi on kosteudenhallinta. Kosteudenhallinnassa on tärkeää pitää kosteus ja kosteuden määrä ilmassa mahdollisimman alhaisena. Tämä voidaan saavuttaa asianmukaisella ilmanvaihdolla ja ilmastoinnilla. Jos havaitset homeen kasvua kotona, on tärkeää käsitellä sitä mahdollisimman pian ja poistaa se asianmukaisesti. Homeen itse poistamista ei suositella, vaan kannattaa käyttää ammattilaisia, jotta se poistetaan asianmukaisesti ja turvallisesti.

Lopuksi, jos epäilet, että kodissasi on homeongelma, on tärkeää teettää asianmukaiset…

Tähän loppui tekoäly ChatGPT:n laatima artikkeli antamastani aiheesta ”Kaikki talot ovat homeessa, tai sitten niitä ei ole tutkittu”. Aika vaikuttavaa tekstiä tekoälyltä ja aivan oikein, kertoi lopussa, etteivät kaikki talot ole homeessa.

D:/temp/reports/tmp_63620271082700_a/resized_image_587175.jpg

Kuva 2, rakenneavaus tehty valesokkelirakenteen sisäpuolelle.

Kuntotarkastajana joudun lähes viikoittain ottamaan kantaa kysymykseen ”onko täällä hometta”, kun tarkastan ikääntyneitä rakennuksia ja tästä tuli otsikkoni aihe ja päätin kysyä asiasta tekoälyltä.

Olisin itse kirjoittanut hieman erilaisen artikkelin. Tekoäly muistutti lukijaa toistuvasti homeen haitallisuudesta ja vaarallisuudesta, mikä osaltaan vei aihettani harhaan. Kysyin tekoälyltä, onko kaikki talot homeessa. Väittäisin 27 vuoden kuntotarkastaja kokemuksellani, että lähes kaikki talot ovat homeessa tai ainakin kaikki ennen vuotta 2000-lukua rakennetut talot ovat homeessa, jos niitä tarpeeksi tutkitaan.

Aiheuttaako talojen home sitten asumisterveyshaittaa, onkin haastavampi kysymys. Yleisesti voidaan todeta, että talomme ovat hyviä ja asuminen ei aiheuta asumisterveyshaittaa. Haitallisuus taas riippuu aina monesta eri tekijästä ja se onkin jo toisen blogin aihe.

Helsingissä 23.3.2023

Jukka Laamanen