ArkVisio matkalla tulevaisuuteen

syys 21, 2022 | Blogi

1960-luvun loppuun saakka lauantai oli vielä normaali työpäivä, ja koulut siirtyivät viisipäiväiseen työviikkoon 1971. Pidentyneellä viikonlopulla ja lomilla on ollut käsittääkseni suuri merkitys, kun suomalaiset alkoivat rakentamaan kesämökkejä ympäri Suomen maan.

 

Maailma muuttuu

Vuonna 2020 keväällä koronavirus sekoitti työssä- ja koulunkäyntiä ennennäkemättömällä tavalla. Voidaan varmaan todeta, että koko maailma siirrettiin uuteen aikakauteen muutamassa päivässä ja nyt vuonna 2022 voidaan laulun sanoin todeta ”aika entinen ei koskaan enää palaa”, kun siirryimme kerralla lähitöistä ja -opinnoista etätyön ja -opintojen pariin. Tietenkin on paljon ammatteja, jossa etätyö ei ole ollut mahdollista ja ei tulekaan mahdolliseksi, mutta moni tietotyöläinen on voinut siirtää työpisteensä koronan myötä kotiin, mökille tai jopa veneeseen. Arkkitehdin työssäni olen viimeksi tavannut fyysisesti lupaviranomaista ennen pandemiaa 2020.

 

Maailma ja talot muuttuvat

Miten tämä kaikki on vaikuttanut ja tulee vaikuttamaan meidän asumiseemme, rakennuksiin ja esimerkiksi kesämökkeihin?

Pientalojen suunnittelussa alkaa olla lähes sääntö, kuin poikkeus, että etätöiden takia tarvitaan työhuone aikaisempien huoneiden lisäksi, tai ainakin työtila, jos ei kokonaista huonetta varata työtä tai opintoja varten.

Vapaa-ajan asuntojen, eli mökkien osalta on taasen aikaisempaa tyypillisempää, että keittiö varustetaan kuin asuintalo. Kantovesi ei enää riitä, vaan veden pitää tulla ja mennä putkien ja viemäreiden kautta astianpesukoneista puhumattakaan. Mökkien kohdalla alkaa myös olla harvinaisempaa, että näitä ei varusteta sisä wc-tilalla. Jos mökki ei ole kunnallistekniikan piirissä, niin on tyypillistä, että vesi-wc:n sijaan valitaan polttava tai muu kuivakäymälä, joka ei edellytä viemäröintiä.

Talojen ja mökkien etäohjaus on myös lisääntynyt, eli eräänlaiset älytalot ja jos ei ihan älytaloa, niin keveämmän tekniset ratkaisut, kuten ilmalämpöpumpun etäkäynnistys. Pumpun etäkäynnistys on meillä havaittu hyväksi ja toimivaksi kun haluamme, että mökkimme on puolilämmin, kun menemme viikonloppua viettämään. Enää ei tarvitse aloittaa lämmitystä -26 asteesta, kuten muutamia vuosia sitten hiihtoloman alussa aloitimme.

 

Tulevaisuus

Tulevaisuutta emme voi koskaan täydellisesti hallita, mutta uskon vahvasti, että seuraavina vuosina energia ja lämmitystapa saa paljon huomiota. Elämmehän juuri erikoista aikaa, mitä tulee energian hintaan. Muistan, että jo 20 vuotta sitten pientalojen kohdalla alettiin puhua passiivitaloista, eli taloista, jotka eivät tarvinneet juurikaan ulkopuolista energiaa pitääkseen talon talvella lämpimänä. Tiivis ja hyvin eristetty talo on nykyaikaa edelleenkin. Energian kallistuminen on saanut ihmiset varustamaan talojensa vesikatot aurinkopaneeleilla. Puhutaan jopa, että paneeleita kannattaa rakentaa niin paljon kuin katolla on tilaa. Talot ovat muuttumassa energian tuottajiksi. Aika näyttää, pysyykö energian hinta korkeana vielä sen jälkeen, kun kaikkien katot on täynnä aurinkokennoja.

Olen ennustanut, että tulevaisuuden talot ja mökit ovat kokonaan riippumattomia ulkopuolisesta tekniikasta. Taloista tulee omavaraisia, jossa sähköä varastoidaan kesällä talven varalle, vesi otetaan omasta porakaivosta tai jopa taivaalta ja puhdistetaan juomavedeksi. Jätevedetkin voidaan jo nyt puhdistaa niin, että veden voi käyttää uudelleen ja uudelleen. Aika lopulta näyttää, millaisiksi asuntomme tulee muuttumaan, mutta yksi asia lienee varmaa, ihminen on kautta historian pyrkinyt löytämään helpoimman tavan asua ja elää. Kuten sanonta kuuluu: ”Hulluhan se töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä”.

Me ArkVisiossa suunnittelemme tulevaisuuden unelmistasi totta!

Kuvan lähde: Pixabay/Ulrike Leone