ArkVisio Oy ja uusi vuosi 2024

tammi 3, 2024 | Blogi

Vuosi 2023 on kohta saatu “pulkkaan” ja uusi vuosi 2024 on alkamassa. Näin vuoden lopussa voi vielä kurkata taakseen, mitä vuodesta jäi mieleen ja on aika tehdä tavoitteet uudelle vuodelle. Rakentamisen saralla kulunut vuosi oli myrskyisä ja vuotta voi jopa verrata vuoteen 1993, kun ArkVisio Oy perustettiin, eli 30 vuotta sitten. Vuosia voi tosiaan verrata, muttei yritystä, ArkVisio Oy on nyt täysin eri tilanteessa kuin perustamisen aikoihin. Perustettaessa allekirjoittanut oli juuri valmistunut Tampereen Teknillisestä opistosta rakennusarkkitehdiksi, kun päätimme opiskelukaverini Jukka Huotarin kanssa yhdistää voimamme. Usko itseemme oli luja ja mitään liiketoimintasuunnitelmia ei tietenkään tehty. Olimmehan molemmat toiminimillä jo piirtäneet pientaloja yksityisasiakkaille ja ajattelimme, että nyt valmistuttuamme alamme tekemään isoja taloja. Sitähän se yrittäminen lopulta on, loputonta uskoa huomiseen.

Kuva 1. STENBACKAN HANKKEEN MALLINNUSTA

ArkVisiossa tehdään muutakin kuin suunnittelua

Nykyinen ArkVisio Oy muodostuu 11 osaajasta ja olemme kuluneina vuosina tehneet yli 1000 rakennussuunnittelu- ja 5000 tutkimusprojektia. Asiakkaamme koostuu edelleen yksityisistä asiakkaista, mutta myös rakennusliikkeistä, taloyhtiöistä ja kunnista. Asiakkaiden ja hankkeiden erilaisuus onkin osoittautunut aina taantumien aikaan meidän vahvuudeksi. Kun uudisrakentaminen vähenee, tulee tilalle korjausrakennussuunnittelua ja talojen kuntotutkimuksia. Aina kun vanhaa korjataan, on ensin tutkittava, miten talo on tehty ja mitä lopulta pitää korjata. Olemmekin joskus todenneet, että “ensin tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan”.

Vuoden 2023 aikana uusia suunnitteluhankkeita on aloitettu noin 190 ja suunnilleen saman verran meillä on ollut tutkimushankkeita. Tietenkin vuoteen on kuulunut jo vuosia aloitettujen rakennushankkeiden loppuun saattamisia. Erityisesti vanhoista hankkeista jäi mieleen omakotihanke, jolle olimme hakeneet rakennuslupaa vuonna 2005. Talo oli kyllä käyttöönotettu, mutta lopullista lopputarkastusta ei ollut koskaan pidetty. Asia tuli ilmi, kuten usein tulee, kun kiinteistöä aletaan myymään. Hieman harvinaisempaa tällä kerralla oli, että kiinteistö oli siirtynyt kuolinpesälle. Meidän asiakkaamme, eli rakennushankkeeseen ryhtyvä, oli menehtynyt. No, tästäkin lopulta selvittiin ja kohde sai monen mutkan jälkeen lopputarkastuksensa. ArkVisio vei hankkeen lopulta maaliin.

Rakennuslupa

Rakennuslupa on meidän usein hokema sana. Me ArkVisiossa siis haemme asiakkaillemme rakennuslupia, kun niitä tarvitaan. Aina rakentaminen ei tarvitse rakennuslupaa, mutta aina on kirjallisesti varmistettava luvan tarve, kun tehdään muutoksia asuntoon tai rakennuksiin. Muistutammekin asiakkaitamme, ettei puhelimella saatu “lupaus” viranomaiselta ole juridisesti pätevä kannanotto rakennusluvan tarpeesta. Aika usein me teemme tämän selvitystyön asiakkaamme puolesta ja muistutamme samalla, että suunnitelmia käytetään rakentamisessa rakentamiseen ja jos lupaa sittemmin tarvitaan, on suunnitelmat valmiina. Usein alustava suunnitelma tarvitaan, jotta voidaan kysyä kirjallisesti luvan tarvetta viranomaiselta.

Meidät erottaa usein muista arkkitehtitoimistoista monipuolisuus. Asiakas saa arkkitehtipalveluiden lisäksi yhdeltä luukulta rakennesuunnitelmat, vastaavan työnjohdon, rakennuttamispalvelut, valvojan ja tutkimukset. 

Asuntokaupan kuntotarkastukset ovat olleet meidän tuotteenamme jo vuodesta 1996 alkaen ja uskaltaisin väittää, ettei Suomesta löydy kovin monta tarkastajaa, jotka olisivat tehneet enemmän tarkastuksia, kuin ArkVision AKK-pätevät rakennusinsinööri Simo Saarenmaa ja rakennusarkkitehti, -mestari Jukka Laamanen. Asuntokaupan kuntotarkastusten myötä uskomme, että olemme saaneet todellisen käsityksen Suomen rakennuskannan kunnosta ja voimme hyödyntää tätä tietoa ja kokemusta rakennusten korjaussuunnittelukohteissamme.

 Uusi vuosi 2024 ja tulevaisuus

Viimeisinä vuosina maailma ja meidän elämämme on muuttunut moneen otteeseen; ensin vuonna 2020 koronan ja vuonna 2022 Venäjän Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen takia. Viimeisenä ja ehkä eniten rakentamiseen kohdistuvana muutoksena vuonna 2023 pankkikorot alkoivat nousta, mikä pysäytti asuntokaupan ja rakentamisen.

Tänään vuoden 2024 alussa näyttäisi, että olemme alkaneet tottua uusiin korkoihin ja korot ovat jo vähän laskemassa. Asuntokauppa vilkastui jo vuoden loppupuolella ja ihmisten usko tulevaisuuteen alkaa vahvistumaan. Talouden vahvistuminen vaatii toki tekoja, mutta sanotaan mitä sanotaan, se on myös uskon asia. Toivoisin, ettei media kiihdytä uutisillaan negatiivista kierrettä. Nyt tarvitaan puhaltajia, siis puhalletaan tätä laivaa samaan suuntaan.

Kuva 2. UUDEN VUODEN JUHLAT COSTA TOSCANALLA

Teknologia ja uusien innovaatioiden hyödyntäminen on ja tulee olemaan suomalaisten taikajuoma. Maailma, ja Suomikin siinä perässä, on tehnyt tavoitteita vihreästä siirtymästä. Puhutaan aurinkopaneeleista, vihreästä energiasta, vedystä, jne. Huomioitavaa on, että jopa öljyvaltiot ovat alkaneet ymmärtää, että ne eivät voi jatkaa vanhalla tiellä, vaan niidenkin on tehtävä muutoksia. Kirjoitan tätä artikkelia öljyvaltio Qatarin Dohassa ja risteilyalus Costa Toscanan parvekkeellamme. Tänään opastetulla kiertoajelulla Qatarissa kuulimme, että täälläkin satsataan maakaasuun öljyn sijaan. Tämäkin Suomen Turussa vuonna 2021 rakennettu Costa Toscana kulkee maakaasulla.

Kuva 3. CORINTHIA YACHT CLUB

ArkVisio Oy on laatinut rakennuksille energiatodistuksia yli 10 vuotta, aina siitä asti, kun niistä tuli pakollisia EU-direktiivin myötä. Ymmärrettävästi energiatodistusten pakollisuus vanhoihin rakennuksiin ei ole saanut kannatusta, mutta on näillä todistuksilla ollut hyvä pyrkimys. Kun energian hinta nousi nopeasti Venäjän hyökkäyssodan takia, alkoi monia ihmisiä aidosti kiinnostamaan, miten säästää energiaa ja tähän lopulta todistuksilla pyritään; miten säästää energiaa ja mitä korjauksia kunkin kannattaa tehdä. Tätäkin työtä me ArkVisiossa teemme – kerromme, miten säästää energiaa.

Korjausrakennussuunnittelutyö alkoi lisääntyä suhteessa uudisrakennuksiin vuoden 2023 aikana ja uskon, että vuonna 2024 hankkeemme kohdistuvat aiempaa useammin vanhoihin rakennuksiin, onhan meillä aika vahva osaaminen vanhoista rakennuksista. Vanhojen rakennusten korjaussuunnittelun lisäksi olemme mukana suunnittelemassa rakennusten käyttötarkoituksen muutoksia. Olemme suunnitelleet varastorakennuksesta krikettihallia, teollisuusrakennuksesta salibandyhallia tai toimistorakennuksesta varastorakennusta. 

Tiivistäen voisi kaiketi todeta, että maailma pyörii edelleen radallaan ja olkaamme me suomalaiset sen kyydissä. Mauno Koiviston sanoihin päättäen: “Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin”.

Dohassa 2.1.2024

Jukka Laamanen