30 vuotta yrittämistä

loka 20, 2023 | Blogi

30 vuotta sitten, eli vuonna 1993, olin juuri valmistunut Tampereen teknillisestä opistosta rakennusarkkitehdiksi keskelle Suomen ja rakennusalan lamaa. Opintojen aikana olin ehtinyt perustaa jo toiminimen, jonka kautta suunnittelimme opiskelukaverini Jukka Huotarin kanssa pientaloja Kuopion ja Jyväskylän seudulle. Kaimani oli tehnyt tätä työtään jo ennen opiskeluaan ja tutustunut useisiin talokauppiaisiin, joiden kautta pääosin meidän hankkeemme tulivat. Valmistumiseni jälkeen päätimme perustaa yhteisen arkkitehtitoimiston. Ajatuksenamme lienee ollut, että yhdessä ja osakeyhtiömuotoisena yrityksemme saisi enemmän töitä.

Yrityksen perustamisessa nimen keksiminen on luonnollisesti ensimmäisiä tehtäviä. Toiminimet kantoivat meidän omia nimiämme ja ajattelimme, ettei tämän uuden yrityksen nimeen sotkettaisi omia nimiä. Alun perin yritimme rekisteröidä Arkline Oy:n nimeä, mutta se ei onneksemme mennyt läpi. Lopulta – ja ehkä vähän yllättäen – Arkkitehtuuritoimisto Visio Oy läpäisi nimiseulan ja uusi yritys nimineen merkittiin kaupparekisteriin 1.9.1993.

Huotarilla oli vielä vuosi opintojaan jäljellä, kun minä muutin valmistuttuani Tampereelta kotikaupunkiini Kouvolaan, josta vuokrasin asunnon lisäksi liikehuoneiston. Muistelen, että ensimmäisen vuoden liikevaihtomme olisi ollut ainoastaan 46 000 markkaa, eli kovin isosti emme juhlineet, mutta onneksi kiinteät kulumme opintojen jäljiltä eivät olleet suuria. Taisin samaisena vuonna ottaa elämiseen 10 000 markan pankkilainan isäni Pekan takauksella.

JATKO-OPINTOJA JA KOSTEUSVAURIOITA

Vuonna 1994 Suomessa alkoi kosteus-, home- ja sisäilmauutisointi. Liittyikö tähän, mutta samaisena vuonna molemmat Jukat suuntasivat taas koulunpenkille, tällä kerralla syventämään korjausrakennussuunnittelun taitoja. Opintoihimme sisältyi mm. jakso Suomenlinnassa, jossa tarjolla oli hieman vanhempaa rakennuskantaa tutkittavana ja suunniteltavana. Minun korjausrakentamisen kouluttautumiseni jatkui vielä vuonna 1995 Kouvolassa, jossa aikuiskoulutuskeskus järjesti peruskorjaussuunnittelun jatkokurssin arkkitehdeille. Huotari luopui samoihin aikoihin Vision osakkuudestaan, ja minä jäin yksin yrityksen omistajaksi.

Jatko-opintojen yhteydessä home- ja kosteusvauriot olivat olleet luonnollisesti keskiössä ja tämä sai jatkoa, kun olin perustamassa Suomeen Osuuskunta Terve Talo Tiimin asiantuntijaverkostoa vuonna 1996. Tiimimme syntyi tutkimaan kosteusvaurioita ja järjestimme itsellemme alan koulutuksia eri puolilla Suomea ja näin syvensimme omaa aiempaa osaamistamme. Samaan aikaan Terve Talo Tiimin perustamisen aikaan alkoivat yleistymään asuntokauppariidat ja tästä johtuen asuntokaupan kuntotarkastukset.

Terve Talo Tiimin perustamisen yhteydessä vuonna 1996 Kouvolaan tuli lisäkseni toinenkin yrittäjä ja tiimin jäsen. Helsinkiin tiimillä ei taasen ollut edustajaa ja päätin tällöin, että muutan itseni ja Arkkitehtituuritoimisto Visio Oy:n isolle kirkolle.

Yrittämisurani ensimmäistä kymmentä vuotta värittivät edellä mainitut jatko-opinnot, vaikkakin rakennussuunnittelijan työt olivatkin olleet pääroolissa. Suunnittelukohteina oli tällöin pientalot, mökit, rivi- ja pienkerrostalot, laajennukset ja muutokset. Rakennussuunnittelutöiden lisäksi tein vastaavan työnjohtajan töitä sekä kuntotutkimus ja -tarkastustöitä. Tulovirta tuli siis monenmoisista töistä. 

 Porvoon Työväentalo, rakennus muutettiin asunnoiksi vuonna 1999.

TYÖNTEKIJÖITÄ VISIOON

Hieman ennen ensimmäisen vuosikymmenen täyttymistä Arkkitehtuuritoimisto Visio Oy oli saanut ensimmäiset työntekijänsä, mutta vuoden 2003-04 haimme taas uutta suunnittelijaa. Muistelen, että työpaikkahakemuksia tuli reilusti yli sata, mutta Klaus Kuuluvainen erottui selkeästi joukosta. Lähes 20 vuotta tuon rekrytointitapahtuman jälkeen, olemme voineet molemmat onnitella itseämme. ArkVisio löysi lahjakkaan arkkitehdin ja mitä ilmeisimmin Klauskin on ollut tyytyväinen Visioomme ja on nykyisin yrityksemme osakas. Aikanaan vitsailin läheisilleni, että pitäisi löytää klooni itselleni, mutta ei löytynyt kloonia vaan parempi ja kielitaitoisempi (suomi, ruotsi, englanti, saksa) – tai ainakin kymmenen vuotta nuorempi.

Syksyllä 2023 ArkVisio juhli 30-vuotista taivaltaan ja Helsingin kauppakamari kävi juhlissamme palkitsemassa ja kukittamassa pitkäaikaisia työntekijöitämme. Klaus oli oikeutettu 15 vuoden hopeiseen ansiomerkkiin. Johanna Koppanen ja Petteri Cederlöf olivat oikeutettuja 10 vuoden hopeiseen ansiomerkkiin ja näiden lisäksi kauppakamari palkitsi viisi työntekijäämme 5 vuoden pronssisilla ansiomerkeillä uskollisesta työskentelystä ArkVision hyväksi.

 ArkVisio Oy:n 30 vuotisjuhlien ansiomitallistit

TULEVAISUUS ON ONNELLINEN

Syksy 2023 lienee rakennusalalle aika haastavaa aikaa ja aika moni varmasti miettii, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Julkisuudessa tuntuu olevan enemmän tahoja, jotka maalaavat synkkiä pilviä, kuin niitä, jotka näkevät valoa tunnelin päässä. Itse kuulun ehdottomasti jälkimmäiseen kastiin. Uskon, ei vaan tiedän, että suomalaiset elävät maassa, jossa kannattaa yrittää, onhan maamme rankattu useana vuonna peräkkäin maailman onnellisimmaksi.

Yritykseni ArkVisio Oy:n muodostavat sen työntekijät ja minä, yrittäjä. Yhdessä olemme tehneet töitä pelkästään visiossa 104 vuotta, siis yli satavuotta kokemusta suunnittelusta, tutkimuksista ja valvonnasta. Ei paha.

 ArkVisio Oy viettämässä TYKY päivää Jukan MIO-purjeveneellä. Ei, ArkVisiossa elämä ei ole vain työtä!

Suunnitteluhankkeita meillä on ollut tähän mennessä yli tuhat ja tutkimushankkeiden lukumäärä ylittää reilusti 5000. Uusia suunnitteluhankkeita on tämänkin lamavuoden aikana tullut 186 lisää. Minulta aina ajoittain kysytään, pitääkö nyt olla huolissaan ja vastaan tähän kysymykseen aina: ei pidä!

Tulevaisuus on onnellinen.