Rakentaminen ei lopu koskaan, minulle kerrottiin, kun aloittelin rakennusalan opintojani 1980-luvulla Kouvolan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen rakennuslinjalla. Lause taitaa pitää edelleen paikkansa nytkin lähes 40 vuotta myöhemmin, kun olemme siirtymässä 2020-luvulle, vaikka aika moni on säännöllisesti maalaillut taivaalle tummia pilviä ja on kerrottu tyhjenevistä ja myymättömistä asunnoista ja rakentamisen loppumisesta.
Aika tarkalleen 30 vuotta sitten olin valmistunut rakennusmestariksi, käynyt armeijan ja aloittelin opintojani Tampereen teknillisessä oppilaitoksessa rakennusarkkitehtilinjalla ja rakentamisessa meni kovaa, kunnes valtio nimeltä Suomi ajoi tuhansien yritystensä kanssa täydellä vauhdilla päin teräsbetoniseinää ja pysähtyi. Rakentamisessa ja Suomessa alkoi ennen näkemätön lama, jota eri toimin yhteiskunta pankkien avustuksella syvensi. Elettiin kriisin aikoja ja tilannetta verrattiin jopa 1930-luvun lamaan.
Ihminen on tiettävästi rakentanut asumuksiaan siitä lähtien, kun aloimme vaeltamaan lämpimästä Afrikasta pohjoiselle pallonpuoliskolle ja tarvitsimme suojaa ympäröivää luontoa vastaan. Rakentamiseen on käsittääkseni käytetty lähes kaikkia saatavilla olevia materiaaleja – puuta, kiveä, olkea, heinää, turvetta, savea ja ennen kaikkea mielikuvitusta, jota arkkitehtuuriksikin voisi kutsua. Missä vaiheessa rakentamisesta ja rakennusten suunnittelusta alettiin käyttää arkkitehtuuri-termiä? En tiedä, mutta ihminen on kymmeniä tuhansia vuosia pohtinut asumisessaan estetiikkaa. Vai mitä voisi ajatella löydetyistä luolamaalauksista tai pienistä ihmispatsaista – alkuaikojen sisustusarkkitehtuuria.
Kerrotaan, että arkkitehtuuri ja rakentaminen heijastelevat aina aikaansa ja paikkaansa, ja jos haluaa ymmärtää eri aikakausien rakentamista ja suuntauksia, olisi tunnettava aikakausien kulttuuria. 1990-luvun alun arkkitehtuuri- ja rakennusopintoihini vaikutti varmasti lama-aika. Uudisrakentaminen sai rinnalleen korjausrakentamisen ja rakennustutkimukset.
Lama-aika vähensi uusien rakennushankkeiden aloittamista, ja kun rakentamisen tarve ei lamassakaan kadonnut, alkoi korjausrakentaminen lisääntyä. Korjaamisen perässä rakennuksia alettiin tutkimaan ja rakentamiseen saatiin uusia sanoja: home- ja asuntokauppariidat. Ja näin oli syntynyt vallan uusi ammattikunta: ”asuntokaupan kuntotarkastajat”.
Rakennustutkimuksien myötä vanhoista rakennuksista löydettiin lukuisia riskirakenteita, joita 1990-luvulla alettiin korjaamaan. Rakentaminen kehittyi ja virheistä opittiin. Voidaankin sanoa, että vaikka 1990-luvun lama oli monen suomalaisen elämää järkyttävä tapahtuma, mutta oli lamasta jotain hyvääkin: rakentaminen kehittyi aivan uudelle tasolle. Rakennustutkimusten ansiosta tunnemme nyt paremmin, miten rakennus pitäisi suomalaiseen ilmastoon tehdä.
Me ArkVisiossa olemme yli 25 vuoden ajan toimineet suunnittelun ja rakennustutkimusten parissa. Tutkimuskohteet ovat opettaneet meitä suunnittelemaan terveitä asuntoja, ja asuntokaupan kuntotarkastustemme ansiosta asiakkaamme ovat säästyneet usein turhiltakin ja kalliilta oikeuden- käynneiltä.
Asiakkainamme ovat olleet ammattirakentajat, taloyhtiöt ja yksityiset tahot. Ammattirakentajat ovat tilanneet meiltä suunnitelmia kerros- ja luhtitaloihin, rivi- ja paritaloihin sekä asuntoryhmiin ajatuksella, että hyvin suunniteltu hanke säästää rahaa ja asunnot löytävät ostajansa. Yksityiset kertarakentajat ovat teettäneet meillä suunnitelmia omakotitaloihin, talojensa peruskorjauksiin, laajennuksiin ja mitä monenmoisiin rakennusten ongelmiin. Taloyhtiöille olemme olleet putkisaneerausten arkkitehti- ja rakennesuunnittelussa sekä tehneet yhtiöille pienempiä korjaussuunnittelua vaativia hankkeita.
Kokemuksemme perusteella uskallamme väittää, että ymmärrämme uudis- ja korjausrakentamista ja haluamme omalta osaltamme jakaa tietomme asiakkaidemme käyttöön ajatuksella: suunnitelemalla hyvin säästetään rahaa.